Bakhuis bij Volmolen Epen
De Volmolen in Epen is waarschijnlijk het bekendste gebouw in het Geuldal. De molen was oorspronkelijk onderdeel van de Vaalser Lakenindustrie maar werd in 1872 omgebouwd tot graanmolen. En waar graan wordt gemalen daar wordt van het meel broden en andere broodproducten gemaakt en dat doet men dus in de zogenaamde Bakhuizen.
Ook in Epen staat bij de Volmolen een bakhuis. Wegens brandgevaar werden de meeste bakhuizen vrijstaand van het woonhuis en/of molen gebouwd. Het bouwen van een oven werd vroeger gedaan door gespecialiseerde metselaars (ovenbouwers). Het moge duidelijk zijn dat het restaureren van bakhuizen een zeer bijzonder vakmanschap vraagt.
Monumentenwerk Limburg heeft naast het bakhuis in Epen nog diverse bakhuizen gerestaureerd en kan dus met trots zeggen dat zij een deskundige op dit gebied genoemd mag worden.
Het in stand houden van bakhuizen heeft naast een monumentale waarde ook betekenis voor de geschiedenis van het leven op het platteland waarin zelfvoorziening , bijvoorbeeld het bakken van brood- een van de bestaansvoorwaarden was. Het gebruik van streekeigen materialen , constructies en detaillering maakt dat een restauratie van een bakoven vakmensen vereist.
