Missiehuis Sint Michael
Winfried Timmers, adviseur van het Missiehuis: ‘In opdracht van het Missiehuis hebben medewerkers van WAA groep drie grote objecten gerestaureerd: van 2012 tot 2013 werkten zij aan de ziekenbarak en het prieel in de tuin van het klooster Sint Gregor, en vanaf november 2013 werkten zij aan de muren bij dit klooster. Naar verwachting zal de restauratie van de muren eind 2014 worden afgerond.
‘De werkzaamheden aan de ziekenbarak, die in vroegere tijden diende voor het herstel van paters en broeders met longziekten, behelsden de vervanging van het dak, de vervanging van de spanten en het opruimen en vervangen van verrot hout aan de achterzijde. Nieuwe verflagen ten slotte brachten de glorie van weleer volledig terug. Gekozen werd voor de oorspronkelijke kleuren, een zacht turkoois voor de spanten en een zogeheten white wash voor de rest.
‘De WAA medewerkers vervingen ook het complete dak van het prieel. Ze verwijderden de golfplaten en het perspex waarmee het prieel was afgedicht om het in de oorspronkelijke staat weer op te opleveren. Daarnaast herstelden zij de houten versieringen onder de dragende constructie. De zitbanken, waarvan het hout onaangetast was gebleven, schilderden ze, net als het prieel zelf. De oorspronkelijke kleurencombinatie lijkt op die van de ziekenbarak, alleen is het wit hier een boterachtig geel.
‘De muren bij klooster Sint Gregor zijn onderdeel van het gebouwencomplex van het Missiehuis. Alweer gingen de WAA-medewerkers bijzonder zorgvuldig te werk. Ze maakten de muren schoon, repareerden die en brachten nieuw voegwerk aan. De betongegoten afdekvorm die de muur in het verleden tegen verval moest beschermen, was niet meer verkrijgbaar. Op eigen initiatief, en in overleg met Monumentenwacht Limburg, heeft WAA groep gezocht naar een passende vervanging. De nieuwe betonnen dekplaten geven niet alleen de muren een degelijke uitstraling, ook de entree naar het klooster is er aantrekkelijker op geworden.
‘Tijdens beide restauratiefases waren de WAA-medewerkers doordrongen van zowel de monumentale kwaliteit van de objecten als van de kwaliteit van de materialen – ze letten er goed op dat er geen materiaal verloren ging. Hun verantwoordelijkheidsgevoel was groot. Ze zetten zich in met hart en ziel.
‘Mede door de succeservaringen met WAA groep heeft het Missiehuis het plan opgevat een Ambachtsschool Nieuwe Steyl op te zetten. Verspreid over de diverse werkplaatsen van de broeders kunnen mensen die moeten re–integreren op de arbeidsmarkt, alsook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en vroegtijdige schoolverlaters zich bekwamen in ambachtsvakken. Daar is op dit moment veel behoefte aan. Het gaat nog even duren voor het zover is – momenteel zitten we nog in de voorbereidende fase – maar vanzelfsprekend vormt WAA groep een van onze partners.’