Kees van der Zwaan, secretaris Stichting Oude Kerkhof Roermond: ‘Het lijkenhuisje op het Oude Kerkhof in Roermond stamt uit 1880. Rond 1910 werd er een uitbouw aan toegevoegd. Het huisje is eigendom van de gemeente. Zij gaf na rapportage door Monumentenwacht Limburg opdracht tot restauratie. Het lijkenhuisje bleek op instorten te staan.
‘Medewerkers van de Westrom voerden het grootste deel van het restauratieproject uit. Ze begonnen in 2011. Een jaar later waren ze klaar. Sinds de opening in 2012 vervult het lijkenhuisje voor Stichting Oude Kerkhof overigens een museale functie. De mensen van de Westrom herstelden de draagconstructie van het dak en het dakbeschot ter bevestiging van de leien. Bij de aanbouw herstelden ze het platdak en voorzagen dat van nieuw dakleer en zinkwerk. Daarnaast namen ze de restauratie van de toegangsdeuren voor hun rekening.
‘Door afwatering was het voegwerk deels verdwenen uit de buitenmuren. Waar nodig vervingen ze oude stenen door nieuwe en nieuwe geprofileerde stenen. Het voegwerk kwam eveneens op het conto van de sociale werkvoorzieningmedewerkers. Binnenwerks verwijderden ze de kalklaag van de muren die ze voorzagen van nieuw voegsel.
‘De oorspronkelijke vloer van kleine basaltkeien moest tijdelijk worden verwijderd. Na het aanleggen van de nodige leidingen herplaatsten de medewerkers de basaltkeien in kalkcementspecie met afschot naar het putje voor de opvang van de vloeistoffen.
‘In de aanbouw bouwden ze een nieuwe toiletruimte, aangepast voor invaliden. De oude toiletruimte bouwden ze om tot meterkast. Tot slot knapten ze het kantoortje op.
‘Bijzonder onder de indruk was ik van het werk van de timmerman. Het herstel van de houten draagconstructie, het houten schot voor het leien dak van het lijkenhuisje en de aanwezige houten deuren vond met de gewenste zorg plaats.’
