Het mooiste balkon
Het mooiste balkon

Een van de mooiste balkons van Maastricht

Smaak is persoonlijk maar hierover valt niet te twisten. Een balkon dat onderdeel uitmaakt van een pand uit het begin van de vorige eeuw aan een van de singels van Maastricht.

Invloeden van jugendstil, Amsterdamse school met een vleug Maastrichtse stijl.  Nieuwe stijlelementen en nieuwe werkwijzen werden toegepast. Het betreffende balkon heeft de aandacht gekregen die het verdient en schittert weer als uithangbordje van een statig Maastrichts pand.

Roermond Kantoorgebouw

Ook jong monumentale gebouwen mogen rekenen op onze aandacht. We zijn door de eigenaar van een kantoorgebouw uit de jaren 50 van de vorige eeuw benaderd om de gevolgen van betonrot in de kolommen aan te pakken.

Door middel van het gebruik van de nieuwste producten hebben we deze opdracht ter tevredenheid kunnen afsluiten.

Voormalige Marechausseekazerne in Maastricht

Met trots mogen we melden dat we de opdracht hebben gekregen om de  voormalige Marechaussee kazerne en haar bijgebouwen van binnen en buiten te mogen schilderen.

Restauratie zwingelput Termaar Margraten

Zoveel aspecten van het restaureren komen aan bod bij het in oude luister herstellen van een waterput. Het resultaat mag er dan ook zijn en vele mensen zullen nog jaren kunnen genieten van deze unieke bouwwerken in de gemeente Eijsden-Margraten.

Restauratie Historisch Dakspant

Het herstellen van een historisch dakspant is een uitdagend  project  waarbij  vakwerk vereist wordt op diverse onderdelen. Houtverbindingen herstellen of vervangen met als uitgangspunt het gebruik van oorspronkelijke materialen en werkwijze. Maar wat biedt zo’n historisch dakspant een mooie basis voor de verdere inrichting van de woon-verblijfsruimte.

Parochiehuis Valkenburg

Het monumentale parochiehuis aan de Koningswinkelstraat in Valkenburg is verbouwd tot 9 wooneenheden voor stichting Radar. Monumentenwerk Limburg heeft in opdracht van aannemersbedrijf de Jong het gehele schilderwerk mogen uitvoeren .

Rijksmonument de Koekamp

Rijksmonument de Koekamp  is een monumentaal bakstenen landhuis  in Muntsergeleen. Het landhuis met aangrenzende stallen en dienstgebouwen liggend op een perceel van 3 hectare is gebouwd in de 18de eeuw.

Onlangs is dit schitterende object veranderd van eigenaar. Voor de winterperiode heeft Monumentenwerk Limburg een aantal werkzaamheden uitgevoerd vooruitlopend op de verbouwing die plaats zal vinden in 2024.

Vocht in het woonhuis werd veroorzaakt door lekkende hemelwaterafvoer in combinatie met een gecementeerde gevel. De problemen met binnendringend water zijn opgelost. De cementlaag op de muur van veldbrandstenen is verwijderd, kapotte stenen vervangen en de gehele muur op correcte wijze gevoegd. De Koekamp kan wat ons betreft de winter in.

De vergeten suikerfabriek van Waterval

Bij de afslag naar het gehucht Waterval neemt ziet aan de linkerzijde het grote witte gebouw staan. Dit zijn de restanten van de voormalige beetwortelsuikerfabriek  met de originele fabrieksgebouwen uit 1867 en 1868.

De nieuwe eigenaar heeft besloten de verbouwing voortvarend op te pakken en Monumentenwerk Limburg is gevraagd door aannemersbedrijf Adriaens om een deel van het werk in gezamenlijkheid uit te voeren.

Woonhuis in Spaubeek

Zelfs ondergetekende had het mis. Hier is geen sprake van een muur gebouwd met mergelstenen. In een ver verleden hebben de toenmalige bewoners besloten om de gemetselde muur van veldbrandstenen te voorzien van een stuclaag met profilering. Een goede schilder heeft een aantal jaren geleden met zijn kwast en penseel een niet van echt te onderscheiden mergel motief aangebracht. Monumentenwerk Limburg is gevraagd om een aantal scheuren in de stuclaag en ornamenten te repareren en onze schilder is erin geslaagd om deze reparatiestukken weer zo te schilderen dat het weer een geheel is zonder dat de hele gevel opnieuw is geschilderd. Het overige houtwerk heeft ook een lik verf gekregen.

Trapbordes Kasteel Meerssenhoven

Een trapbordes van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven een goed bewaard gebleven kasteel in de buurt van Itteren/Maastricht.  Stammend uit de 13de en 14de eeuw vormt het gebouwencomplex  een groep van twaalf monumenten. Een van de eigenaren van een van de woongedeeltes van dit complex heeft Monumentenwerk Limburg verzocht het trapbordes te restaureren. Het trapbordes was verzakt en losgeraakt van de aangrenzende muur, met als gevolg waterindringing en nog meer verzakking. De medewerkers van Monumentenwerk Limburg hebben zoals het een goed restaurateur behoort gepoogd zo veel als mogelijk van het bestaande bordes te behouden. Zo zijn de treden hergebruikt, het hekwerk en een deel van het metselwerk. Onder de bestaande constructie is een fundering gelegd en het grootste gedeelte van het bordes is met hergebruik van de oorspronkelijke bouwelementen weer opgebouwd tot een veilige toegang voor de bewoners en bezoekers.